top of page

RECENT POSTS: 

FOLLOW ME:

  • Facebook Clean Grey

Blog - Ontmoet de kracht van je positieve mindset


Ben jij je bewust van je gedachtes? En lukt het jou om je gedachten bewust functioneel in te zetten? Of laat jij je juist regelmatig onbewust door je gedachten afleiden? We hebben vaak de neiging om afgedwaald te raken in een verhaal aan gedachten. Dat is helemaal geen probleem als die gedachten je terug naar je heerlijke vakantie aan het strand brengen. Maar minder fijn is het als die gedachten je laten geloven dat je een loser bent dat het je weer niet gelukt is om je doelen te behalen. In deze blog lees je over de krachten van onze gedachten en hoe jij kunt leren om deze zo positief mogelijk in te zetten. Lukt jou dit dan ben jij een stapje dichterbij om jouw droomleven te realiseren.

Onze gedachten bepalen onze bestemming

Gedachten hebben een hele belangrijke uitwerking op ons leven. Geloof je dat je iets kan, grote kans dat je dan ook succes boekt. Geloof je daarentegen dat je iets voor geen meter kan, dan is de kans aannemelijk dat je er ook niks van gaat bakken. Mahatma Gandhi beschreef ooit prachtig hoe onze gedachten onze bestemming bepalen:

Houd je gedachten positief

want jouw gedachten worden

jouw woorden

Houd je woorden positief

want jouw woorden worden

jouw daden

Houd je daden positief

want jouw daden worden

jouw gewoontes

Houd je gewoontes positief

want jouw gewoontes

worden jouw waarden

Houd je waarden positief

want jouw waarden worden

jouw bestemming

De kracht van positieve affirmaties

Het is belangrijk om bewust te zijn van de kracht die jouw gedachten hebben. Ze kunnen je letterlijk kapot maken, maar je kunt er daarnaast ook bewust voor kiezen om ze in de meest positieve zin in te zetten. Een dankbaarheidsdagboek bijhouden triggert je bijvoorbeeld om dagelijks stil te staan bij het mooie van de dag. Ook helpt het om andere mensen regelmatig complimenten te geven om aan te moedigen dat je het positieve in andere mensen ziet. En daarnaast heeft het een positieve invloed om er een ritueel van te maken om positieve, bemoedigende zinnen (= affirmaties) dagelijks uit te spreken. Als je deze zinnen vaak genoeg herhaalt dan ga je de zinnen ook echt geloven. En zoals Gandhi mooi hierboven schreef manifesteert dit geloof zich uiteindelijk tot jouw gewenste bestemming. Voorbeelden van affirmaties zijn bijvoorbeeld: ‘’Je bent precies goed zoals je bent. Ik heb oneindig vertrouwen in jou, als mens, als papa, als ondernemer, en professional. En je bent van onschatbare waarde voor de planeet'' of '’ik zeg ‘nee’ wanneer ik ‘nee’ wil zeggen, en ik zeg ‘ja’ wanneer ik ‘ja’ wil zeggen’’. Welke affirmaties tover jij om tot jouw nieuwe geloof?

Onze gedachten zijn kneedbaar

Onze hersenen werken dankzij neuroplasticiteit net als onze spieren. Door te oefenen om anders te denken, maken we nieuwe denkpatronen aan. Door hier aandacht aan te blijven geven, zorgen we dat dit denkpatroon ook goed in shape blijft. Deze gedachtes werken als een zaadje die je in de grond plant. Als je hem voldoende water blijft geven, en licht op laat schijnen dan ontwikkelt deze gedachte zich tot een prachtige plant. Even oefenen: Stel je voor dat je inderdaad de gedachte hebt ‘’Wat ben ik een loser dat het me weer niet gelukt is om mijn doelen te behalen’’. Dan kan het volgende stappenplan je helpen om je bewustzijn van de gedachtes te vergroten en om constructief te reageren:

  1. Sta bewust stil bij je opkomende gedachte (‘Hee, dit is maar een gedachte’’).

  2. Erken dat het oké is om deze gedachte te hebben (‘’Dag gedachte, daar ben je weer. En dat is oké’’).

  3. Vraag jezelf af of deze gedachte je verder helpt (‘’Motiveer jij mij, of maak je me juist onzeker’’?).

  4. Zet je negatieve gedachte om in een positieve en constructieve gedachte (‘’Jammer, het is me nu helaas nog niet gelukt om mijn doel te behalen. Maar ik weet wel waar ik de fout in ben gegaan en wat ervoor nodig is om het de volgende keer wel goed te doen!).

Onze fysieke- en mentale gezondheid hebben beide invloed op elkaar

Heb jij een kerngezond lichaam? Dan is het aannemelijk dat je eigenaar bent van een gezonde geest. Gun jij jezelf voldoende beweging, slaap en gezonde voeding? Dan draag je er dus ook bij aan de helderheid in je hoofd. Zo zorgt een goede gezondheid ervoor dat we ons gevoel van controle over ons leven vergroten. Wanneer het je verder lukt om rust in je hoofd te bewaren, dan zul je ook zien dat negatieve emoties je moeilijker grijpen. Onze emoties zijn namelijk het gevolg van wat we denken. Meestal verloopt dit proces van gedachte naar emotie geheel onbewust en razendsnel. Zo koesteren positieve en gezonde gedachten onze mentale- en fysieke gezondheid. Daarnaast verhogen we onze vitaliteit ook om niet functionele gedachten bewust los te laten.

Visualiseer je droomleven

Vond jij het ook zo heerlijk om als kind te fantaseren over de bijzonderste verhalen? En ben jij dat fantaseren inmiddels helaas daarnaast een beetje verleerd? Zonde, want er schuilt een hoop kracht in het fantaseren of visualiseren over situaties die jij graag meer in de spotlights van je leven wilt zetten. Dat komt omdat onze hersenen geen onderscheid kunnen maken tussen situaties die daadwerkelijk gebeuren en situaties die in onze verbeelding plaatsvinden. Laten we daar dus mooi ‘misbruik’ van maken!

Oefen eens met het visualiseren van je droomleven. Hoe ziet deze eruit? Waar woon je? Met wie ben je? Wat voel je? Welke waarde heb jij voor anderen? Je kunt het ook kleiner aanpakken en een specifieke situaties visualiseren. Misschien voel jij wel overmatige druk wanneer je voor een publiek aan het presenteren bent. Oefen dan eens met de situatie zo voor je te zien dat de presentatie één groot succes voor je is! Het helpt daarbij om het beeld zo concreet mogelijk voor je te zien. Beeld je bijvoorbeeld in welke kleren je publiek aan heeft, hoe de oprecht geïnteresseerde blikken je aankijken en hoe de ruimte eruit ziet. In het begin gaat dit wellicht nog wat moeizaam. Maar met enige oefening zul je merken dat je visualisatie zich steeds meer in je werkelijke bestaan laat zien.

Gun jij jezelf ook zoveel mogelijk positieve gevoelens en gedachten?

Ik gun het jou in ieder geval wel! En daarom hoop ik dat deze blog je weer een stap dichterbij brengt bij het realiseren van jouw droomleven. Ben je nou geïnspireerd zijn om er meer aandacht aan te besteden om jouw positieve mindset te ontmoeten? En kun je daar wat hulp bij gebruiken? Neem dan vooral contact met mij op (e-mail is maartensnethlage@gmail.com). Ik denk en leef graag met je mee.

bottom of page